"Varför slutade du med bett?"

08 September, KL. 21:39
Horsemanship. 27 kommentarer
Har fått en del frågor om varför jag slutade med bett på Kalle. Så tänkte berätta hur, varför och när jag gjorde det. Och även försöka inspirera er till att göra samma sak, eller bara att sluta med bett några dagar i veckan!
Om du tänker på detta med bett så tycker jag att du ska fundera över..
 
Varför använder du bett? Vilka anledningar finns det? För kontroll? Styra? Snyggt? För att du måste? (t.ex på tävlingar) För att det bara är så, alla använder det nästan och det är så det är?
Vill du använda bett? Ställ dig nu frågan, vill du använda det? Vill du använda det för att det blir mer säkert? För att det bara är så? För att det hjälper dig och din häst?
Behöver du använda bett? Behöver du ditt bett för att styra? Stanna? Blir det lättare med det? Eller behöver du det för att du måste ha det på tävlingar/träningar? Eller kanske du inte har tänkt på det så mycket och bara "are going with the flow"?
 
Mina svar var följande, vet inte, nej och nej. Så det var egentligen rätt så lätt för oss att sluta, när vi hade kommit på att vi inte behövde det. Bett har jag aldrig gillat och Kalle gillar inte det heller, så varför ska vi då använda det? Det tog ett tag innan jag förstod varför jag använde det, jag använde det helt enkelt pga att alla andra använde det. Det är (tyvärr..) så det är. Bett sätts in i munnen på hästarna redan vid 3/4 års ålder. För att vänja dem, för det är så det är. Tyvärr är det ju så att bett måste användas inom tävling (förutom hackamore som får användas på hopptävling). Och om man ska tävla så är de ju lite svårt, för då måste man använda bett. Och om man gillar att tävla ska man ju självklart få göra det, men hör gärna med hästen först. Tänk inte bara på att du älskar att tävla, för det kanske inte hästen gör. Och alla hästar funkar inte med hackamore, och alla hästar funkar inte med bett, och alla hästar funkar inte med sidepull osvosv. Det finns så mycket som inte alla hästar passar med.
Men jag ska inte gå in på den diskussionen nu! För då kan jag hålla på i en evighet haha.
 
 
Jag slutade med bett i början av november 2013, den 8:e för att vara exakt. Här kan ni läsa inlägget jag skrev den dagen jag slutade med det. Rätt så roligt att läsa det nu. För jag skrev där att jag kanske skulle köpa ett novabett och testa på honom och rida 2-4 ggr i månaden med det. Fuck that asså haha. Det behövde jag verkligen inte. Kom ihåg att jag lovade mamma att vi skulle köpa novabett och rida kanske en gång i veckan (för hon var typ lite orolig att han inte skulle få tillräckligt med motion, eftersom han verkligen behöver motion). Meeen rätt så snabbt rann det ur sanden och jag märkte att jag inte behövde bett alls. Allt blev så himla enkelt! Märkte hur mycket gladare han blev, jag och Kalle slapp alla olika bett, bettstorlekar hit och dit, Kalle som stretade emot med öppen mun osvosv. Allt blev så himla bra helt enkelt.
 
Jag hade tänkt de senaste halvåret innan jag slutade varför jag använde bett egentligen. Hade knappt ridit med bett under den tiden heller, på hela sommaren kanske jag red med bett 5-10 ggr. Men hade tänkt på om jag skulle sluta med det helt, bara rida några ggr i veckan med det eller någon gång i månaden. För jag var "rädd" att han inte skulle få tillräckligt med motion för vi kunde inte jobba på det "vanliga" sättet som alla hästar är vana vid och "ska" jobbas på. Men det var ju verkligen inga problem alls, han är finare än någonsin i kroppen och mycket gladare till allt.

 
Så egentligen var det väldigt lätt för mig och Kalle att sluta med bett, det tog bara lite tid att förstå att vi skulle göra det haha. Vad jag och Kalle använder nu är hackamore (som är vårt skarpaste, ponnyskänklar använder vi, dock ska jag köpa flower- eller starwheelskänklar. Lite mildare och fler alternativ, alltså sätta tyglarna i olika ringar för att få olika effekter), sidepull, cross-under, repgrimma, indianhackamore, vanligt sidepull (som jag tar som typ grimma) och sen då halsring. Vi har typ 8-9 huvudlag haha. Flest i stallet och vi använder inte ens bett ;) Kan ju försöka fota alla någon dag, så får ni se alla!
 
Hoppas nu att ni har fått en liten inblick och om ni funderar på detta med bett, gå igenom de frågorna jag ställde där upp, och tänk verkligen igenom dem. Ni behöver ju inte bara pang bom sluta med bett helt, men att minska bettanvändandet om ni vill/kan så är det ju jättebra! Och för att bara avsluta detta, jag har inget emot er som rider med bett haha! ;) 

♡ Anna

Vad skönt att det känns så rätt för er båda! Det är ju det som är det viktigaste. Och jag måste säga att den bilden på er i vattnet är så galet vacker! Blir alltid lika glad de gånger du lägger upp den. Så fin verkligen!

Svar: Ja verkligen!! Åh tack Anna!! :'D Älskar badbilderna oxå hihi
Ida ❤

2015-09-08 | 22:05:47 | Blog/URL: http://annaterneborg.blogg.se
♡ MALIN

Väldigt intressant att läsa, även om jag själv inte rider :) Du är så duktig Ida!

Svar: Tack finaste Malin!! :'D
Ida ❤

2015-09-08 | 22:12:20 | Blog/URL: http://malinkirstine.se/
♡ Josefin

Tror faktiskt inte hästen jag sköter om skulle funka utan bett, tyvärr..

sv: Hahah ja så himla jobbigt!

2015-09-08 | 22:44:14 | Blog/URL: http://josefinelofgren.se
♡ N

Superfina bilder!

2015-09-08 | 23:03:28 | Blog/URL: http://nouw.com/nathaliemaria
♡ Josephine

Kul att läsa! Jag har allid undrat varför man har bett, har aldrig tyckt om det och jag är inte alls kunnig inom hästvärlden. Men jag har alltid tyckt synd om hästar, inget av det dem har på sig på t.ex ridskolor ser bekvämt eller roligt ut, och att bara stå där inne i stallet.. (har ridit 1-2 gånger när jag var liten men gillade inte det :P). Så fin Kalle är och riktigt fina bilder på er! :)

Svar: Roligt att du tyckte om det! Ja men precis, har heller aldrig gillat bett, kommer väl ihåg på ridskolan när jag gick där, usch.. tusen tack fina du :')
Ida ❤

2015-09-08 | 23:10:42 | Blog/URL: http://mizzjo.blogg.se
♡ Natalie

Underbara bilder och verkligen läsvärd text! Smarta frågor också, tror tyvärr inte att många kan ta till sig och verkligen tänka efter varför de faktiskt använder bett, men det är tur att fler och fler väljer att prova bettlöst någon gång ibland i alla fall :D

Svar: Tusen tack fina du! :D Nej tror med en del är rätt så trångsynta tyvärr.. men ja precis!! någon gång är alltid någon gång haha :D
Ida ❤

2015-09-08 | 23:26:01 | Blog/URL: http://nataliemolly.blogg.se
♡ milina.blogg.se

Blir så glad när folk slutar med bett!! Förstå själv att ha en jävla stålpinne i munnen? Måste ju både skava och irritera något fruktansvärt, helt ärligt tycker jag det är på gränsen till djurplågeri. Jag har själv haft två hästar och använde bett. Kan få så dåligt samvete över det när jag tänker tillbaka! :/

Svar: Jaa ellerhur, jag med!! Ja usch, tycker med det är det, för det är verkligen inte enligt deras natur, deras mun är ju inte gjord för att sätta in en stålpinne och sen sitta och dra, nejnej. Men hoppas verkligen fler tänker på bett nu, det verkar som det iallafall, och de är riktigt härligt att de går i rätt riktning :D
Ida ❤

2015-09-09 | 01:02:00 | Blog/URL: http://milina.blogg.se/
♡ Sofia

Så himla coolt!
Och riktigt fina bilder :D

2015-09-09 | 07:53:07 | Blog/URL: http://reduxsquad.com
♡ Ellinor Netsö

Precis det där är jag ute efter! Slutade rida med bett(om inte hackamore räknas) för några år sedan. När jag jobbade som mest med en häst så var det bara rep runt halsen som behövdes. Det är en så häftig känsla!

Svar: Åh så härligt!! Underbart! Ja det är verkligen så häftigt, det känns verkligen som att man är ett :D
Ida ❤

2015-09-09 | 08:14:47 | Blog/URL: http://ellinornetso.blogg.se/
♡ Nora Bååth

Väldigt bra skrivet

Svar: Tack så mycket :D
Ida ❤

2015-09-09 | 08:29:32 | Blog/URL: http://norasfoto.se/
♡ Julia

Kul att läsa och superfina bilder1

sv: åh tack så jätte mycket vad glad jag blir! kram

2015-09-09 | 08:31:44 | Blog/URL: http://juliasvensson.forme.se
♡ Ylva

Härliga bilder! :) Du och din häst verkar ha fin connection :)

Svar: Tusen tack fina du :')
Ida ❤

2015-09-09 | 08:55:53 | Blog/URL: http://ylvwes.blogg.se
♡ Netti Starby

Vad härligt att ni har kunnat sluta med bett och vilka underbara bilder! Kram

2015-09-09 | 09:00:03 | Blog/URL: http://nettistarby.blogg.se/
♡ Sabina

Vilka härliga bilder på dig och din häst :D Gillade dom. Ja, visst är dom serierna bra?

2015-09-09 | 10:06:54 | Blog/URL: http://sabinamannerhagen.blogg.se/
♡ Skogsraah ☾

Jättefina bilder!

2015-09-09 | 10:16:55 | Blog/URL: http://skogsraah.se
♡ Josäfin Andersson

SÅÅÅÅ BRA IDA!!
(och jag har också möjligen flest huvudlag i stallet, kanske 10 repgrimmor, två sidepulls, ett bettlöst träns, två hackamore, en ridgrimma och två halsringar hahha!)

Svar: TAAACKAR!!! hahah ja men de är ju givet, älskar alla mina huvudlag haha <333
Ida ❤

2015-09-09 | 10:45:23 | Blog/URL: http://jossanamigo.blogg.se/
♡ corneliaeriksson.blogg.se

Alltså åhh. Så mycket fina bilder på er <3

Svar: Tack Cornelia <3
Ida ❤

2015-09-09 | 11:01:33 | Blog/URL: http://corneliaeriksson.blogg.se/
♡ Alice

Blir så less på alla dina fina bilder!!

2015-09-09 | 12:17:18 | Blog/URL: http://alicelindstrom.se
♡ Angelica Bengtsson

Så härliga bilder, och gillar inlägget även om jag inte är en hästtjej, för som du säger så är ju även djur olika, precis som oss och gillar olika och det är ju härligt att det känns bra för er båda!!

Svar: Tusen tack! :D Ja men precis!!
Ida ❤

2015-09-09 | 12:51:42 | Blog/URL: http://angelicabengtsson.blogg.se
♡ Amanda Jona [SPONTAN]

Jag kan verkligen ingenting om hästar men tycker det ser så himla hemskt ut när de har bett så det var intressant att få läsa det här inlägget! :)

Svar: Ja det kan jag med tycka!! Roligt att du tyckte om det :D
Ida ❤

2015-09-09 | 14:35:23 | Blog/URL: http://spontan.blogg.se
♡ Sandra

Underbart inlägg! Fantastiskt att fler och fler börjar inse hur fantastisk ens relation med hästen kan bli av att plocka bort bettet. :)
Underbara bilder med! :D

2015-09-09 | 15:01:12 | Blog/URL: http://scoccosfideli.horseworld.se
♡ jonna

Jag håller med dig. Nu har jag ingen egen häst längre. Men när jag rider, så brukar jag alltid tänka att bettet behövs ju faktiskt inte. :) Om jag någon gång har egen häst igen så ska jag verkligen prova utan :)

Svar: Ja så härligt!! Gör det, superbra :D
Ida ❤

2015-09-09 | 15:19:13 | Blog/URL: http://jonnaalm.blogg.se
♡ johanna

Nu är vinnarna i tävlingen utsedda! Kika in och kolla om det blev just du!

2015-09-09 | 15:20:52 | Blog/URL: http://nouw.com/jaxel
♡ Marica

Väldigt bra och läsvärt inlägg :D

Svar: Tusen tack fina du :D
Ida ❤

2015-09-09 | 15:58:00 | Blog/URL: http://kallblodstravare.blogg.se
♡ ronja

så vackra bilder, riktigt fint ljus i dem! :)

Svar: tusen tack fina du :D
Ida ❤

2015-09-09 | 15:59:48 | Blog/URL: http://byronja.blogg.se/
♡ Evelina Meyer

Jag håller helt klart med dig när det gäller bett, jag var själv väldigt insatt i det när jag hade häst och red ofta utan bett !

2015-09-09 | 16:33:08 | Blog/URL: http://nouw.com/evelinameyer
♡ Caroline

Vilka härliga bilder, och vilket härligt inlägg! Längtar tills jag får egen häst och kan börja rida mer bettlöst, igen. Det måste vara så galet härligt att sväva fram sådär i halsring :)

Svar: Tusen tack fina du!! :D Åh ja det förstår jag!! Ja, det är verkligen bland det bästa som finns :')
Ida ❤

2015-09-09 | 20:10:05



« name

« email {bara jag som ser}

« blog


         Follow on Bloglovin
                                              





Mitt namn är Ida och jag brinner för foto och hästar. Jag verkligen älskar frukostar, Apple, tv-serier, nutella och att vara kreativ. Sist men inte minst, så älskar jag mest av allt, min ponny Kalle.
Läs mer om mig här!

Kontakt: [email protected]

KALLE
Min ögonsten, han jag älskar mest på denna jord och aldrig kommer lämna. Vi har slängt bettet, tränset och sadeln åt sidan för längesen. I vårt förhållande finns ingen ledare, vi står på samma plats jämte varandra och tar våra beslut tillsammans. Han är inte bara min häst, utan min allra bästa vän.
Läs mer om Kalle här!